[:nl]13 dingen die je wilt weten over de piramides in Egypte[:en]13 things you need to know about the pyramids in Egypt [:]

[:nl]Een groepje Chinezen loopt me gehaast voorbij en gaat in de mooiste kleding en met opgemaakte gezichtjes op zoek gaan naar de beste fotoplek. Zelf loop ik rond in mijn joggingbroek, een bezweet shirt en mijn haren in een slordige staart. Make-up heeft geen zin want dat zweet er toch van af. Al helemaal hoe enthousiast ik rondom de piramides ren om foto’s te maken.

Lees ook: rondreizen in Egypte – verschillende routes + video

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Ik was bang dat de piramides in Egypte tegen zouden vallen. Ze worden immers flink gehypet. Maar niets is minder waar: wat een unieke bezienswaardigheid! Een bezoek aan de piramides in Egypte zou zeker op je bucket list moeten staan. Of nog beter: misschien heb je al een bezoek op de planning staan. “Egypte maakt geen reclame voor de piramides, de piramides maken reclame voor Egypte”, zoals mijn gids grapte. In deze blog deel ik 13 dingen die je wilt weten over de piramides in Egypte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – wat moet je weten voor vertrek

1. Wat is een piramide eigenlijk precies?

Misschien een gekke vraag, maar ik had er voor mijn rondreis door Egypte niet echt bij stilgestaan: waar gebruikten de oude Egyptenaren die piramides nou eigenlijk voor? Een piramide werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt om mensen in te begraven en hen een plek te bieden waar ze veilig de overtocht naar het rijk van de doden konden maken. Een piramide is dus simpelweg een graf. De meeste piramides zijn gebouwd voor de farao’s en de familieleden, maar ook belangrijke/rijke mensen konden worden begraven in een piramide. Lange tijd waren de piramides in Egypte de grootste bouwwerken ter wereld.

Piramides-Egypte

2. Hoe veel piramides zijn er eigenlijk in Egypte?

De tellingen variëren zeer; van 80 tot maar liefst 140 piramides. De meeste gidsen vertellen daarom dat Egypte zo’n 100 piramides kent. Niet alle piramides zijn trouwens open voor publiek. De piramides in Egypte staan altijd op de West Bank van de Nijl. Volgens de oude Egyptenaren was de westelijke oever van de Nijl namelijk de plek voor de doden. Hierdoor zul je nooit een piramide op de oostelijke oever van de Nijl tegenkomen.

Piramides-Egypte

3. Niet alleen in Egypte…

Hoewel Egypte het meest bekende land is als we over de piramides praten kun je deze ook in andere landen tegenkomen. China, Mexico en Kazachstan hebben bijvoorbeeld ook piramides. En buurland Sudan heeft zelfs meer piramides dan Egypte!

Piramides-Egypte

4. De piramides behoren toch tot een van de Zeven Wereldwonderen…?

Ja en nee. De Piramide van Cheops, de grootste piramide bij Gizeh, is de enige piramide die behoort tot de Zeven Wereldwonderen. Hoewel de andere piramides ook bijzonder zijn worden deze dus niet als wereldwonder beschouwd.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

5. De leukste piramides in Egypte om te bezoeken

Ten westen van Caïro vind je de piramides van Gizeh (Gizeh en Caïro worden gezamenlijk ook wel gewoon Caïro genoemd. Al zijn het eigenlijk twee aparte steden, ieder aan een kant van de Nijl). Hier vind je de Piramide van Cheops (oftewel de Grote Piramide), de Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos. Hoewel deze toeristisch zijn zijn deze absoluut een bezoek waard!

Lees ook: stad van duizend oplichters en minaretten – Caïro in Egypte

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Daarnaast zijn er een aantal bijzondere piramides ten zuiden van Caïro. De Piramide van Djoser vind je in de buurt van het dorp Sakkara. Dit schijnt de oudste piramide te zijn die tot nu toe is gevonden.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Ten zuiden van Sakkara vind je het dorpje Dahshur. Ook hier vind je twee bijzondere piramides die een bezoek waard zijn. Al is het maar omdat bijna niemand hier komt. Zo had ik de Rode Piramide – die overigens minder rood is dan dat je denkt – helemaal voor mezelf. Extra fijn is dat de entree om bij deze piramide naar binnen te gaan al bij de entreeprijs van 60 Egyptische pond voor de Dahshur Piramides zit inbegrepen. Niet ver van de Rode Piramide vind je de vreemd gevormde Bent Pyramid.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

6. Kosten voor een bezoek aan de piramides in Egypte

De entreeprijs voor de piramides van Gizeh en de sfinx is 120 Egyptische pond. Studenten en kinderen betalen de helft van de prijs. Als je ook bij de Piramide van Cheops naar binnen wilt gaan betaal je 300 Egyptische pond extra (studenten/kinderen 150).

Piramides-Egypte

Ook de entreeprijs voor de Sakkara piramides (waar je onder meer de Piramide van Djoser, de Titi Piramide en het Imhotep complex kunt bezoeken) is 120 Egyptische pond.

Piramides-Egypte

De entreprijs voor de Dahshur Piramides is 60 Egyptische pond. Bij deze prijs zit ook de entree bij de Rode Piramide inbegrepen.

Piramides-Egypte

7. Hoe kom ik bij de piramides van Gizeh?

Veel mensen hebben het idee dat de piramides in the middle of nowhere staan, maar nee… Deze staan gewoon aan de rand van de stad Gizeh! Gizeh (westelijke oever) en Caïro (oostelijke oever) worden vaak simpelweg Caïro genoemd. Vanaf de binnenstad van Caïro kun je al binnen een kwartier bij de piramides zijn, mits je vroeg vertrekt en geen verkeersdrukte hebt. Een taxi van de binnenstad van Caïro naar de piramides van Gizeh kost ongeveer 50 Egyptische pond.

De Piramides van Gizeh hebben 2 ingangen: een bij de Sfinx en een bij de Piramide van Cheops. Ik zou je aanraden om te starten bij de ingang van de piramide, aangezien het hier een stuk rustiger is. Het schijnt dat ze de ingangen in de toekomst willen aanpassen en slechts één hoofdingang willen hebben. Wanneer dit gebeurt is nog een raadsel.

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Piramides-Egypte

8. Beste tijd om naar de piramides te gaan

Je wilt natuurlijk de hordes toeristen ontlopen als je naar de piramides van Gizeh gaat. De entree van de piramides gaat om 7 uur ’s ochtends open. Ik zou je aanraden om al om 7 uur naar binnen te gaan. Het is nog lekker rustig, de verkopers laten je met rust omdat ze alles nog op moeten bouwen (of er nog niet zijn) en de temperatuur om rond te lopen is aangenaam.

Lees ook: 11 redenen om Egypte op jouw bucket list te zetten

9. Hoe veel tijd moet ik rekenen voor een bezoek aan de piramides van Gizeh?

Ik dacht altijd dat er slechts 3 piramides van Gizeh waren en dat je hier dus binnen 10 minuten wel klaar was. Maar het is dus echt een heel complex! Zo heeft iedere piramide een valleitempel waar de farao werd gemummificeerd. Een lange gang verbond deze met de graftempel, niet ver van de piramide vandaan. Hier werden diverse rituelen uitgevoerd. Naast iedere piramide stonden bovendien 3 kleinere piramides: voor de vrouwen van de farao. Er is ook een uitzichtpunt vanwaar je alle drie de piramides kunt zien, met Gizeh in de achtergrond. Ik zou ongeveer 2 uur rekenen voor je bezoek aan de piramides, zodat je op jouw gemak alles kunt bewonderen (en genoeg tijd hebt om héél veel foto’s te maken).

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

10. Kamelentochten bij de piramides

De piramides staan aan de rand van de Westelijke Woestijn: een ideale plek voor een kamelentocht. Er zal je ongetwijfeld meerdere keren gevraagd worden of je een ritje op een kameel wilt maken. Bekijk van tevoren wel hoe de dieren eruitzien en hoe de mensen met de dieren omgaan. Krijgen ze genoeg te eten? Mogen ze ook zitten of moeten ze de hele dag staan? Hebben ze geen wonden? Kamelenhouders kunnen een keurmerk hebben dat aangeeft dat ze op een verantwoorde manier met de dieren omgaan. Dus als je dit belangrijk vindt kun je hier meer over vragen. De meeste kamelenhouders rekenen 100 Egyptische pond per half uur voor een ritje. Het is ook netjes om wat fooi te geven aan de mensen die de kamelen begeleiden. Vaak maken zij ook wat foto’s van je onderweg, dus vergeet niet je camera of telefoon mee te nemen.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

11. Overnachten bij de piramides van Gizeh

Je kunt niet binnen het complex overnachten, maar bij beide entrees vind je een aantal accommodaties. Vanaf deze hotels heb je een mooi uitzicht op de piramides tijdens de zonsondergang. De entree van de piramides sluit namelijk al voordat de zon naar de horizon zakt, maar vanaf het dakterras van enkele hotels kun je dit alsnog zien. Ook de dagelijkse licht- en geluidshow bij de piramides kun je vanaf hier mooi bewonderen. Helemaal gratis! Een betaalbare  en leuke accommodatie met een prachtig uitzicht over de piramides is Pyramids View Inn.

Piramides-Egypte

12. De verkopers bij de piramides van Gizeh zijn berucht voor hun vervelende verkooptechnieken..

De piramides zijn een van de meest toeristische plekken in Egypte, dus er lopen ongetwijfeld veel verkopers (en oplichters) rond. Het beste is om ze gewoon te negeren als ze met je willen praten. Als je zo vroeg mogelijk in de ochtend gaat heb je minder kans dat ze je lastig vallen, omdat ze dan nog alles moeten opbouwen (of er simpelweg nog niet zijn). Daarnaast word je ook veel minder lastig gevallen als je een gids bij je hebt. Hij kan dan al in het Arabisch duidelijk aangeven dat je geen interesse hebt. Ik was verbaasd hoe goed mijn gids met de verkopers om ging: vriendelijk maar resoluut. Ik denk dat dit mijn ervaring bij de piramides zeker beter heeft gemaakt!

Lees ook: 6 minder leuke dingen tijdens een rondreis in Egypte

Piramides-Egypte

13. Neem een gids bij de piramides

Ik houd ervan om alles op eigen houtje te ontdekken, maar bij de piramides vind je bijna geen informatieborden. Je moet alles dus maar een beetje zelf uitvogelen. Het is dan nog steeds indrukwekkend, maar de verhalen van een gids over de piramides en het oude Egypte maken het wel een stuk leuker. Ik ging met een gids van Kingfisher Tours op pad. Hun gidsen in Caïro spreken zelfs Nederlands, heel knap! Daarnaast kunnen ze ontzettend veel vertellen en is het ook nog eens handig om iemand bij je te hebben die de beste fotoplekjes kent (en ook weet hoe hij een camera vast moet houden en een foto van je kan maken).

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Hopelijk heb ik je (nog meer) enthousiast gemaakt om de piramides in Egypte te bezoeken. Ben jij hier wel eens geweest en heb je nog meer tips of opmerkingen? Laat ze hieronder achter in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.[:en]A group of Chinese girls is running around on heels, in fancy clothes and make up all over their face. They are rushing, searching for the best spot to take some photos. The boyfriends are following them, not in the greatest mood. But nobody can change my mood right now. I’m walking around in sweatpants, my face is sweaty and my hair is a big mess. Make up is useless, because it’s gonna be gone in a couple of minutes anyway because of the heat. Especially if you’re running around like an enthusiastic manic (aka photographer) like me. I can’t be bothered by it. I’m at one of the most amazing places in Egypt: the pyramids.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

I was afraid I would be disappointed by the pyramids. Like my guide said: Egypt is not promoting the pyramids, the pyramids are promoting Egypt. Some people are ONLY coming to Egypt to see this Wonder of the World. Would it be a tourist trap, a disappointment? But luckily that wasn’t the case at all. I’ve seen a lot of places around the world and the pyramids are definitely amazing to see! A visit to the pyramids in Egypt should definitely be on your travel bucket list. But they probably are already, right? Well, let’s see what I can tell you about the pyramids before you see this wonder by yourself. In this blog I share 13 things you need to know about the pyramids in Egypt!

1. A pyramid… what is it exactly?

No worries if you actually have no clue why there are pyramids in Egypt in the first place. Because why were the Egyptians building them? There is no solid proof why they used the pyramids exactly, but it’s most likely been used as a safe place for the deceased pharaohs to keep the body safe while he’s making the journey towards eternal life. Simply said: it’s a grave for the ancient Egyptian kings. Most pyramids were built for the pharaohs in the periods of the Old Kingdom and Middle Kingdom. Also family members and important/rich people were buried in the pyramids, but every person got his or her own pyramid. It’s impressive how they build such huge things for a single person! For a long time the pyramids in Egypt were the biggest structures in the world.

Piramides-Egypte

2. How many pyramids are there in Egypt?

It’s hard to tell exactly how many pyramids there are in Egypt. It will vary between 80 and 140 pyramids. And they are still discovering every now and then some new ones… Most people will tell you that Egypt has about 100 pyramids. Not all of them are open for visitors by the way. Pyramids are ALWAYS build on the West Bank of the Nile. The Egyptians thought the Nile divided the world in 2: the East Bank was for the living, the West Bank for the dead people.

Piramides-Egypte

3. You will not only find pyramids in Egypt…

Egypt is the most famous country for having pyamids, but definitely not the only one! You will find them all over the world: China, Mexico and Kazachstan for example have pyramids as well. And Sudan – south of Egypt – even has more pyramids that are discovered than Egypt!

Piramides-Egypte

4. Are the pyramids one of the Wonders of the World..?

Yes and no. Not all the pyramids are part of the Wonders of the World. The Pyramid of Cheops, the biggest pyramid of Giza, is the only pyramid that can be considered one of the Wonders of the World. The other ones are impressive for sure as well, but not considered a Wonder of the World.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

5. The most impressive pyramids in Egypt to visit

Not too far away from Cairo you will find the Pyramids of Giza. It’s actually only a couple of kilometers away from downtown Cairo. Giza and Cairo are actually two separate cities, but most of the times the two areas are both considered as the city of Cairo. Cairo is at the East Bank of the Nile, Giza at the West Bank. The 3 Pyramids of Giza are the Pyramid of Cheops (also known as the Great Pyramid), the Pyramid of Chefren and the Pyramid of Mykerinos. They are for sure the most famous one, but definitely worth a visit.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Besides the Pyramids of Giza you will find many more south of Cairo. The Pyramid of Djoser near the village of Saqqara is also a nice one. It’s one of the oldest pyramids that they have found so far. They started building that pyramid in 2630 BC!

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

South of Saqqara you will reach the village of Dahshur. Dahshur is a royal necropolis in the desert, about 40 kilometers south of Cairo. Here you will find two more amazing pyramids. Partly because they look amazing, but partly because of the abandoned location in the middle of the desert. Barely anyone goes here, so you will have the pyramids almost all for yourself! I went to the Red Pyramid – which is by the way not so red as the name suggests – and even went inside. I had the whole place for myself, which was an amazing experience. Entering the pyramid is included in the price for the Dahshur Pyramids – which is only 60 Egyptian pounds. Not too far from the Red Pyramid you will find the Bent Pyramid. This pyramid looks a little odd and different than the ones you have seen.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

6. What do you have to pay for the pyramids in Egypt?

I was surprised by the entrance fees for the pyramids in Egypt. I expected it to be much higher. It’s a place where thousands of tourists go to every day. For them it doesn’t really matter if they have to pay 5 or 50 dollars. They wanna see the pyramids anyway.

The entrance fee for the Pyramids of Giza and the Sphinx are 120 Egyptian pounds (about 6 euros, august 2018). Students and children are paying only half the price. If you also wanna enter the Pyramid of Cheops (also known as the Great Pyramid) you have to buy a separate ticket: this one will cost 300 Egyptian pound. Again: students and children pay half the price.

Piramides-Egypte

The entrance fee for the Saqqara Pyramids is 120 Egyptian pounds. With this ticket you can visit all of the archeological places of Saqqara like the Pyramid of Djoser, the Titi Pyramid and the Imhotep Museum.

Piramides-Egypte

For the Dahshur Pyramids you only pay 60 Egyptian pounds as entrance fee. Included in this price is the entrance to go inside the Red Pyramid. Amazing right?

Piramides-Egypte

7. How do I go to the Pyramids of Giza?

A lot of people have the impression that the Pyramids of Giza are in the middle of fucking nowhere. Nope. Sorry to bring you this breaking news. The Pyramids of Giza are not too far away from the city of Giza. If you don’t have any traffic you can be here in 15-20 minutes from downtown Cairo. A taxi ride from downtown Cairo to the Pyramids of Giza should be around 50 Egyptian pounds. If are all taxi drivers are assholes you can take an Uber, you will pay a fair price for sure.

The Pyramids of Giza have two entrances, although they want to change that in the future. But it’s Egypt, so when…. nobody really knows. For now there’s an entrance near the Sphinx and one near the Pyramid of Cheops. I would suggest to go to the entrance near the pyramid. It’s less crowded here, especially early in the morning. I would suggest to go there as soon as possible. I was here at 7 in the morning and had the place for a couple of minutes for myself (and my guide). Amazing!

Piramides-Egypte

8. Best time to go to the pyramids

If you wanna avoid the annoying tourists and loud crowds with selfie sticks you have to go as early as possible. You can enter the site at 7 in the morning and I would suggest you to be there even a little bit earlier, so you will be the first person to buy a ticket and see the pyramids. The weather is also better in the morning to walk around. And another nice thing: the vendors are less annoying (or not even there) to bug you to buy something.

9. How much time should I spend at the Pyramids of Giza?

I always thought there were only 3 pyramids to see and that’s that. In 10 minutes you’re done. 15 max. But the Pyramids of Giza are so much more than that. There’s a lot more to see at this archaeological site. For example, every pyramid has a valley temple near the Nile where the pharaoh was mummified. Next to the pyramid there was a pyramid temple, where they did some more rituals. Then there was a long, covered causeway connecting the temples to translocate the mummified body of the pharaoh. Next to the pyramids of the pharaoh there were 3 smaller pyramids: for the wifes of the pharaoh. And then of course there’s the famous Sphinx, next to the valley temple that you can visit.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

There’s also a nice viewpoint where you can see all three of the pyramids, with Giza in the background. You can walk to this viewpoint, but it’s more common to either take a car or a camel to this point.

I would suggest to take 2 hours for your visit to visit everything you wanna see and listen to some of the explanations as well. Also, you’re gonna take photos. A LOT OF THEM. So of course you need time for that as well.

Piramides-Egypte

10. Camel rides around the pyramids

The pyramids are at the border of the Western Desert, so it’s the ideal place for a camel ride. A lot of people will ask you if you wanna take a camel ride. It’s something that you more or less have to do when you’re in Egypt.

Please pay attention to the way the owners treat their animals. Not all Egyptians are animal lovers, so if you have the feeling they are not treating their camels well please don’t go with them. Do they get enough food? Are they standing the whole day or are they allowed to sit and rest as well? Are they not covered with open wounds or are there any signs of abuse? In Egypt camel owners can even get a quality mark so it’s not weird if you ask more about the way they treat their animals.

Most camel rides will be 100 Egyptian pounds for 30 minutes. It’s nice to give some tip – baksheesh – to the person who will accompany you. If you ask they can take some nice photos of you and the camel as well, so don’t forget to bring your phone or camera!

Piramides-Egypte

11. Sleeping near the Pyramids of Giza

It’s not possible to sleep at the archeological site, but near both entrances you will find a bunch of accommodations. Some of these hotels offer amazing views on the pyramids during the sunset. And that’s pretty cool, because the site of the pyramids will close before sunset time. If you’re lucky you can see the Pyramids light and sound show from some of the rooftops as well in the evening. For free! An affordable and nice place to stay and enjoy the view is Pyramids View Inn.

Piramides-Egypte

12. Are the vendors at the Pyramids of Giza as annoying and rude as people are telling you?

The Pyramids of Giza are one of the most touristic places in Egypt, so of course there will be annoying vendors who try to sell you everything. And during the day they can be a big aggressive I’ve heard. Some people even try to scam you, so beware of that. It’s best to just ignore these people and don’t pay attention to their actions. If you really wanna buy something here (only if you think you’re not gonna find it anywhere else) be prepared for some haggling – and even then paying more than you should.

My experience is that they are not that annoying in the morning, because they still have to set everything up and are busy with other stuff. Or they are not even there yet (before 8). Besides that I would suggest to bring a guide with you if you can’t handle the annoying vendors. If you have a guide with you and you tell him/her before you’re not interested in buying anything they will make sure people are not bothering you too much. I was surprised how my guide handled the vendors: friendly, but with authoriy. Nobody would even think about harrassing me. I think this definitely made my experience as a solo traveler at the pyramids much easier and nicer!

Piramides-Egypte

13. Should you take a guide or not for your visit?

I love exploring places by myself, without the help of others. But for the pyramids I would make an exception. First of all: there are barely any information signs about the pyramids. Seeing the pyramids is amazing, but hearing the history and the stories of Ancient Egypt makes your visit much nicer. And like I said before: with a guide the vendors will not bother you as much as usual. Just make sure you have a nice and experienced guide and you will have an amazing experience.

I visited the pyramids with a guide of Kingfisher Tours, a tour company with amazing local guides who are nice, funny and they know A LOT about the places you visit. Many of them speak different languages. Besides Arabic and English some of them speak Dutch, German, Italian, Spanish or even Chinese. Furthermore most of them know how to handle a camera, so as a solo traveller you can have some nice pics from yourself and the pyramids as well!

Piramides-Egypte

I hope you’re enthusiastic to visit the incredible pyramids of Egypt! Or have you already been here before and do you have more tips for a visit? Let me and other travellers know!

This article contains affiliate links. More information about affiliate you’ll find here.

[:]

Reacties via Facebook account

comments