12x goede voornemens voor het nieuwe jaar + WIN!

Het begin van het nieuwe jaar vraagt – natuurlijk – om goede voornemens. Goede voornemens draaien om meer dan het allemaal volhouden. Het gaat om het bereiken van doelen, jezelf blijven motiveren om te blijven groeien. Om het beste uit jezelf te halen. En hoe blijf je beter gefocust op je doelen en goede voornemens dan het op te schrijven en te delen met de rest van de wereld? Dus bij deze deel ik mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar. En aangezien goede voornemens er niet zijn om gebroken te worden geef ik ook tips hoe je dit zo lang mogelijk kunt volhouden. There we go!

1. Vaker documentaires kijken

Ik ben afgestudeerd als multimediaal journalist en maakte al diverse korte en lange documentaires en reportages. Door andermans werk te bekijken blijf je leren en jezelf als videomaker ontwikkelen. Hoe wordt er gefilmd? Wat voor vragen worden er gesteld? Hoe wordt een bepaalde verhaallijn in beeld gebracht als er niet veel beeldmateriaal beschikbaar is?

Via verschillende kanalen zoals Netflix en 2doc kun je veel diverse documentaires bekijken. Ik heb me bovendien geabbonneerd op de nieuwsbrief van 2doc, zodat ik wekelijks eraan wordt herinnerd om iets te kijken.

2. 1000 kilometer wandelen in 2018

Door te wandelen kan ik gemakkelijk mijn gedachten tot rust brengen. Bovendien is het heerlijk om de benen te strekken als je de hele dag achter een laptop hebt gezeten. En om prachtige natuurgebieden te ontdekken natuurlijk.

Bij meerdere reisbloggers zoals Marcella, Carolien en Antonette zag ik de afgelopen jaren al de 1000 kilometer challenge voorbijkomen. Dit komt neer op gemiddeld 20 kilometer wandelen per week. Mocht er iemand mooie wandeltips in Nederland hebben of een keer samen willen wandelen let me know!

Lees ook: wat neem ik mee tijdens lange wandeltochten?

Lange-wandeltochten-checklistgrand-canyon-usaZion-Nationaal-park

3. Regelmatiger blijven sporten

Volgens mij staat deze bij bijna iedereen op de voornemenslijst: (vaker) gaan sporten. Ik heb een redelijke conditie, maar wat betreft sporten ben ik iemand van uitersten. Zo kan ik gemakkelijk weken op m’n luie reet zitten om vervolgens een week iedere dag te sporten en zware wandelingen te maken. Ik wil hier wat meer balans in gaan vinden en proberen toch wel minimaal 3 keer per week te sporten.

Door af te wisselen met hardlopen, yoga, krachttraining en eventueel andere sporten zoals zwemmen/surfen/voetballen houd ik het waarschijnlijk langer vol vanwege de afwisseling. Via het YouTubekanaal Yoga with Adriene heb je verschillende afspeellijsten thuis yoga te doen en voor variatie te zorgen. Daarnaast gebruik ik de app Runkeeper voor het hardlopen. Deze applicatie houdt al je prestaties bij, dus als je enigszins prestatiedrang hebt is dit een perfecte oplossing om gemotiveerd te blijven.

4. Vaker foto’s van mezelf maken

Mijn zusje en ik hadden er vroeger een gigantische hekel aan als mijn moeder foto’s van ons wilde maken tijdens vakanties. Maar uiteindelijk zijn dat soort foto’s vaak wel het leukste om terug te zien aan het einde van het jaar. Het afgelopen jaar had ik dit voornemen al en daardoor zagen jullie mijn gezicht wat vaker op Corners of the World voorbijkomen.

Ik heb tegenwoordig bijna altijd mijn telefoon (of de Sony Cybershot) met de Gorillapod in mijn tas zitten. Op die manier is het een stuk gemakkelijker om een foto van jezelf te maken. En een selfie is sowieso binnen 10 seconden gemaakt.

Lees ook: jezelf fotograferen op reis: hoe doe je dat? + VIDEO

jezelf-fotograferen-op-reis jezelf-fotograferen-op-reis jezelf-fotograferen-op-reis-tripod

5. Meer boeken lezen

Ik vind het heerlijk om te lezen, maar toch neem ik er niet altijd de tijd voor. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik ga in ieder geval een lijst samenstellen met boeken die ik graag wil lezen. Op die manier zit ik nooit zonder inspiratie voor boeken verlegen. Mijn moeder heeft een abonnement op de Nationale Bibliotheek, waardoor ik gemakkelijk e-boeken via haar kan huren, dus daar zal ik ook wat vaker doorheen bladeren.

6. Nog meer focus op duurzaamheid in dagelijks leven en tijdens het reizen

Duurzaamheid is voor mij meer dan een begrip dat vandaag de dag erg populair is. Het is een levensstijl, een mentaliteit. Bij duurzaamheid houd je rekening met mensen, de aarde en welvaart bij alles wat je doet. Die drie partijen moeten in evenwicht zijn. Zo is het slecht om producten met grondstoffen te kopen die de aarde uitputten. Of om kleding te kopen van bedrijven waar mensen onder slechte omstandigheden werken om die kleding te maken. Of om maaltijden te eten waarvoor de ingrediënten ver hebben moeten reizen. Dit is iets waar ik me al jaren mee bezighoudt, maar waar ik ook het komende jaar nog meer in wil verdiepen.

Ik denk dat het vooral belangrijk is om je in te lezen en te ontdekken dat een leven waarbij duurzaamheid centraal staat niet altijd duur of moeilijk is. Een paar van mijn favoriete websites om te volgen over duurzaamheid zijn De Groene Meisjes, We Are The Earth en OneWorld.

Lees ook: duurzaam reizen #3 – reizen als vegetariër + tips!

Duurzaam-reizen-tips-kids-Laos

7. Minimaal 2 keer per week iets op Corners of the World plaatsen

Anders gaat het nooit lukken al die tips, ervaringen en avonturen met jullie te delen.

digital-nomad-spanje

8. Beter leren sparen

Ik kan gemakkelijk met weinig geld omgaan, maar wanneer het dan eenmaal binnenstroomt… Etentjes hier, vliegtickets daar. Het komende jaar wil ik mijn financiën wat beter op een rijtje hebben, zodat ik ook een spaarplan voor mezelf kan gaan opstellen. Misschien iedere maand een vast bedrag of percentage van de inkomsten opzij zetten? Of wekelijks geld in een fysieke spaarpot doen? Ik ben benieuwd of jullie tips hebben!

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #2 – sparen voor jouw droomreis

geld-sparen-voor-jouw-droomreis

9. Assertiever zijn als freelancer

Als freelancer moet je absoluut assertief zijn. Hoewel ik dat al zeker ben wil ik voor mezelf op dit gebied voor 2018 meer doelen gaan stellen: meer bedrijven en mensen wekelijks benaderen met ideeën, meer netwerkevenementen bezoeken en vaker reageren op oproepjes die ik op Facebook voorbij zie komen. Ook zijn er een aantal ideeën die al tijden in mijn hoofd spoken, maar die nog niet zijn uitgevoerd. Daar moet het komende jaar verandering in komen!

Tel-Aviv-Israel-street-art-Florentin

10. Mensen blijven verrassen

Gewoon, omdat het kan en zo simpel is. Laatst gaf ik een Israëlische vriend een wintermuts cadeau omdat hij naar winters Europa zou gaan. Zijn gezicht toen hij het cadeau zag was onbetaalbaar. Juist omdat hij het niet verwachtte en omdat het niet voor een feestdag of speciale gelegenheid was. Dit hoeft natuurlijk niet altijd een cadeautje te zijn: het kan ook een lief berichtje zijn dat je achterlaat voor iemand. En iedereen waardeert het als je een keer kookt of schoonmaakt wanneer de ander dat niet verwacht. Meestal pakt het hartstikke goed uit en maak je zowel de ander als jezelf blij met je verrassing. Ga overigens niet té ver met de verrassing: die keer dat ik onverwachts op de stoep stond terwijl mijn moeder dacht dat ik nog aan de andere kant van de oceaan zat bezorgde haar bijna een hartaanval.

tatoeage-dromenvanger-kompas

11. Meer nieuwe dingen uitproberen

Misschien eens per maand een paar dingen doen die ik al tijden wil uitproberen, maar niet de tijd voor neem. Wildkamperen en leren vrijduiken bijvoorbeeld.

12. Meer rust nemen en me-time inplannen

Ik zie in dit lijstje veel ‘vaker’ en ‘meer’ voorbijkomen, maar soms is het ook wel eens fijn om wat te minderen. Ik ken mezelf en ik zeg graag overal ‘ja’ op, omdat ik graag klaarsta voor anderen en het bovendien leuk vind om tijd met anderen door te brengen. Maar ik moet leren om af en toe ook voor mezelf te kiezen en wat tijd voor mezelf op de to-do lijst te zetten.

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

WIN!

Heb jij ook zin om meer nieuwe dingen uit te proberen in 2018? Dan is deze winactie echt iets voor jou! Het Eerste Keren Dagboek is een samenwerking tussen Merel van De Groene Meisjes en Paper On The Rocks (een shop die geweldige duurzame notitieboekjes maakt!). Met dit boek daag je jezelf uit om meer nieuwe dingen te proberen.

Goede-voornemens-win

Hoe kun je het Eerste Keren Dagboek winnen?

Staat bungeejumpen al eeuwen op jouw bucket list of wil je graag een keer alleen op reis? Heb je een recept dat je al tijden wilt uitproberen of heb je al lang de ambitie om mensen hun gezicht te schminken? Laat mij hieronder in een reactie weten wat jij in ieder geval in 2018 een keer wilt gaan proberen. Laat een geldige naam en een geldig mailadres achter. De gegevens worden enkel gebruikt om contact op te nemen met de winnaar. Deze winactie loopt tot en met woensdag 10 januari 2018, 23.59 uur.

Laat het me vooral ook weten als jij nog tips hebt om mijn goede voornemens vol te houden. En voor iedereen een gelukkig en fijn 2018 gewenst!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Related Post

Reacties via Facebook account

comments