11 plekken waar je prachtig kunt snorkelen en schildpadden spotten

Ik ben gek op de zee en er moet dan ook niet te veel tijd voorbijgaan zonder dat ik weer bij, op of in het water kan zijn. Inmiddels ben ik al op heel wat plekken geweest om te zwemmen en snorkelen. Maar wat zijn de beste plekken waar je kunt snorkelen en schildpadden kunt spotten? Ik deel hier 6 van mijn favoriete plekken om in het water te springen. Daarnaast delen 5 reisbloggers die ook gek zijn op snorkelen en duiken hun tips. In totaal dus 11 plekken waar je prachtig kunt snorkelen en schildpadden spotten!

Mooie plekken om te snorkelen en schildpadden te spotten

1. Caye Caulker, Belize

Een van mijn favoriete plekken om te snorkelen en schildpadden te zien is absoluut Caye Caulker in Belize. Vanaf hier kun je namelijk een dagtrip maken naar Hol An Marine Reserve. Tropische vissen in alle kleuren tussen het koraal, roggen in verschillende maten schoten onder ons door en natuurlijk de schildpadden. Het is bovendien ook een goede plek om rifhaaien te spotten. In principe doen deze haaien niets, maar het is toch even spannend als je ze tegenkomt in het water.

Lees ook: Belize it or not: Caye Caulker voor ieder budget

Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker
Belize-caye-caulker

2. Gili eilanden, Indonesië

De Gili eilanden zijn inmiddels een vaste stop voor mensen die naar het druk bezochte Bali in Indonesië gaan. Jaren geleden werden deze eilandjes voor de kust van Lombok nog niet zo druk bezocht, tegenwoordig (jammer genoeg) wel. Toch was ik verrast toen ik er een paar jaar geleden opnieuw was en tussen alle drukte in het water alsnog een paar schildpadden spotte tijdens het zwemmen. Je hoeft dus helemaal geen tours te boeken of lang op pad te gaan als je ze wilt zien: je loopt vanaf het strand zo het water in en grote kans dat je er binnen een paar minuten één tegenkomt!

Belize-caye-caulker
Dahab-snorkelen

3. Apo Island, Filipijnen

Als je in Dumaguete in de Filipijnen bent mag je eigenlijk een bezoek aan Apo Island niet overslaan. Het koraal is hier jammer genoeg niet meer wat het is geweest, maar de schildpadden blijven hier terugkomen. Ik heb maar liefst 7 schildpadden gepot bij Apo Island! Apo Island is een fijne daguitstap vanuit Dumaguete: met de boot word je in ongeveer 40 minuten naar het eiland gebracht.

Lees ook: snorkelparadijs en schildpadden bij Apo Island, Filipijnen

snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen
snorkelen-schildpadden-Apo-Island-Filipijnen

4. Rode Zee, Egypte

De Rode Zee staat bekend om het kleurrijke koraal dat nog grotendeels gezond is. Gecombineerd met de prettige watertemperatuur en het feit dat je maar een paar uur hoeft te vliegen maakt dit een geliefde duik- en snorkelbestemming voor Europeanen. Je kunt de Rode Zee bezoeken vanuit Jordanië, Israël, Saoedi-Arabië en Egypte. De goedkoopste (en misschien ook meest diverse) bestemming is Egypte. Dahab in Sinaï is een uitstekende plek om betaalbaar te leren duiken, maar ook snorkelen is hier geweldig met de vele koraalduivels (niet té dicht in de buurt komen, want ze zijn giftig). Daarnaast heb je op sommige plekken zoals Marsa Alam kans om zeekoeien te spotten en als je echt geluk hebt kom je een verdwaalde schildpad of een dolfijn tegen!

Lees ook: heilige bergtoppen en een kleurrijke onderwaterwereld in Dahab, Egypte

Dahab-views
Dahab-snorkelen
Dahab-snorkelen
Dahab-snorkelen

5. Zakynthos, Griekenland

Je hoeft helemaal niet ver te vliegen als je schildpadden tegen wilt komen: in de Middellandse Zee zitten ze ook gewoon! Zakynthos is een van mijn favoriete Griekse bestemmingen en dat komt deels door de Karetta Karetta schildpadden die rondzwemmen, met name aan de zuidelijke kant van het eiland. Wist je dat schildpadden terugkeren naar de plek waar ze geboren zijn om hun eieren te leggen? Ze komen dus ook nog steeds terug naar Zakynthos. Het water is overigens zo helder dat je niet eens hoeft te snorkelen om ze te zien: vanaf de boot zie je vaak ook al zwemmen.

Lees ook: Zakynthos tips – schildpadden, stranden en mooie plekken

snorkelplekken-Zakynthos
snorkelplekken-Zakynthos

6. La Jolla in Californië, Amerika

De kans is klein dat je hier schildpadden tegenkomt, maar toch vond ik Jolla Beach bij San Diego in Amerika een geweldige plek om in het water te springen. Je kunt hier namelijk langs de kust kajakken en zwemmen met zeeleeuwen en zeehonden! Ik vond het best spannend om in het water te springen want die dieren zijn onder water onwijs snel en best speels. Maar het is een van mijn leukste snorkelervaringen tot nu toe! La Jolla is bovendien ook een goede plek om de knaloranje Garibaldi vissen te spotten.

Snorkelen-La-Jolla-Amerika
Snorkelen-La-Jolla-Amerika
Snorkelen-La-Jolla-Amerika
Snorkelen-La-Jolla-Amerika

7. Santa Catalina, Panama

Volgens mij is het een vraag die door veel mensen – inclusief ik – hun gedachten gaat: hoe eng is duiken? Jolien van de blog Spaansbenauwd schreef een blog over haar eerste duik in Santa Catalina in Panama. Hoe ze het heeft ervaren kun je in de blog lezen, maar ik kan je alvast verklappen dat ze heel wat mooie dieren onderwater heeft gezien in Santa Catalina!

Duiken-Panama-Spaansbenauwd
Fotocredits: Spaansbenauwd.com

8. Aliwal Shoal, Zuid Afrika

Zuid Afrika staat gelijk aan wildlife. Maar die dieren spot je niet alleen op het vasteland: ook de onderwaterwereld is indrukwekkend. Jenny van IkReis is gek op duiken en heeft inmiddels duiken over de hele wereld gemaakt. Een van haar favoriete plekken is Aliwal Shoal in Zuid Afrika, waar je zelfs haaien kunt tegenkomen.

zuid-afrika-duiken-schildpad-Ikreis
Fotocredits: Ikreis.net
zuid-afrika-duiken-umkomaas-Ikreis
Fotocredits Ikreis.net

9. Aruba, Caribische eilanden

De ABC-eilanden zijn een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders om aan de heerlijke stranden te liggen. En waar mooie stranden zijn…. vind je vaak schildpadden. Schildpadden weten hun thuis wel uit te zoeken. Henriëtte ging op zoek naar de beste plekken om te zwemmen met schildpadden op Aruba en deelt haar tips in een uitgebreide blog.

Schildpadden-op-aruba-Travelaroundwithme
Fotocredits: Travelaroundwithme.com

10. Crystal River in Florida, Amerika

De Amerikaanse staat Florida staat bekend om de zeekoeien, ook wel manatees genoemd. Enerzijds lijkt het me best eng als je zo’n gigantisch beest in het water tegenkomt. Anderzijds kun je dan wel zeggen dat je met een zeekoe hebt gezwommen! En stiekem zien ze er eigenlijk best schattig uit. Carolien van Dream the World ging me al voor en vertrok naar Florida om met de zeekoeien in de Crystal River te snorkelen.

11. Kisite Marine Nationaal Park in Kenia

Wie aan Kenia denkt denkt ongetwijfeld aan het spotten van The Big Five op de savannevlaktes. Maar wist je dat je in Kenia ook een prachtige kustlijn hebt waar je goed kunt snorkelen en duiken? Sanne van Chital Travels ging naar het Kisite Marine Nationaal Park in Kenia. Volgens haar heb je hier niet alleen kans om kleurrijke vissen en schildpadden tegen te komen, maar zelfs dolfijnen. Tussen augustus en oktober heb je bovendien kans om walvissen tegen te komen tijdens een boottocht. Heel gaaf!

Kenia-onderwater-Chitaltravels
Fotocredits: Chitaltravels.nl

Er zijn natuurlijk nog véél meer toffe plekken waar je kunt snorkelen en duiken. Heb jij een andere favoriet die hier nog niet in het lijstje staat? Laat het hieronder in een reactie weten!

Reacties via Facebook account

comments