1 jaar na mijn bijna-doodervaring & wat jij ervan kunt leren

Mijn tas rolt 400 meter naar beneden, de diepte in. Daar zit ik dan. Een paar meter van de afgrond, in the middle of nowhere. Bij iedere beweging die ik maak glijd ik een klein stukje dichter naar de afgrond. Dit is het dan. Dit is de plek waar ik doodga.

1 jaar geleden had ik een ongeluk tijdens een wandeling in de bergen van Roemenië. Om even helemaal in de sfeer te komen: je kunt die hele ervaring hier lezen.

Jessica-bergrug-Piatra

Mijn bijna-doodervaring in Roemenië

Ik gaf me op dat moment helemaal over aan het feit dat mijn tijd was gekomen. 27 jaar was ietwat jong, maar ik had er wel optimaal van genoten. Waarschijnlijk méér geleefd en genoten dan mensen die 2 of 3 keer zo oud zijn. Ik ervoer een rust die haast niet te beschrijven is. Volledige acceptatie. Van de situatie, van mezelf. Voor mij was het eigenlijk wel goed. Ik weet niet meer hoe lang ik daar heb gezeten; tijd lijkt op zo’n moment niet meer te bestaan. Alsof ik als een helikopter boven mezelf hing heb ik een tijdje naar de situatie zitten staren. Een klein meisje, omringd door gigantische rotsen op een prachtige maar wilde plek.

Pas op het moment dat ik mijn moeder, mijn zusje en andere dierbaren voorbij zag schieten – alsof ik door een fotoalbum bladerde – leek ik weer te ‘landen’. Het klinkt luguber, maar als zij er niet waren geweest was dit inderdaad het einde van mijn verhaal geweest.

Na mijn ongeluk in de bergen deed ik veel research naar bijna-doodervaringen. De meest besproken ervaringen doen zich voor bij zware operaties of mensen die gereanimeerd worden. Maar ik kwam erachter dat mensen in levensbedreigende situaties dezelfde gevoelens kunnen ervaren. Het gevoel van overgave, vrede en pijnloosheid. De meeste mensen geven aan dat doodgaan ineens helemaal niet meer zo eng is. Want dat wat je tijdens een bijna-doodervaring ervaart – en amper kunt omschrijven met woorden – is helemaal niet zo erg. Het klinkt misschien wat zweverig, maar het voelt alsof jouw vergankelijke lichaam wordt gevuld met licht en liefde.

Bijna-doodervaring-bergen-Roemenië-wandelpad
Berggeit-bergen

Wat JIJ kunt leren van mijn ervaring

Inmiddels is het 1 jaar na mijn bijna-doodervaring. Ergens is mijn leven nog steeds hetzelfde: ik reis nog steeds voor mijn werk de wereld rond, ik maak nog steeds content en in de essentie ben ik nog steeds dezelfde Jessica. Anderzijds is er iets in mijn energie en mindset veranderd.

Ik ben absoluut geen goeroe of personal coach, maar ik denk dat de inzichten die ik – met name het afgelopen jaar – heb opgedaan ook interessant kunnen zijn voor jou.

1. Accepteer dat je niet overal controle over hebt

Veel mensen zeggen dat ik een bepaalde rust uitstraal sinds mijn ongeluk. Ik denk zelf eigenlijk dat het acceptatie is. Acceptatie dat controle een illusie is: uiteindelijk zijn er maar weinig dingen waar we daadwerkelijk controle over hebben. Natuurrampen, de maatregelen rondom een pandemie, de mening en handelingen van anderen: het zijn allemaal zaken waar jij als persoon weinig invloed op hebt. Mensen geven ZO VEEL energie aan dingen die hun energie niet verdient. Of verzetten zich juist heel erg tegen de dingen waar ze geen invloed op hebben – en ook dat kost heel veel energie.

Als er 1 ding is dat 2020 ons heeft geleerd (of althans: geprobeerd te leren) is dat controle een illusie is. Veel mensen vinden het een fijn idee dat zij invloed hebben op de dingen die ze doen en de gebeurtenissen in hun leven. Een van de weinige dingen die je daadwerkelijk in de hand hebt is jouw reactie op gebeurtenissen, jouw mindset en jouw gedrag. Als je die controle loslaat zul je veel meer rust ervaren. Let come what comes, let go what goes – and see what remains.

Jessica-met-Angel-Wings-in-Hunedoara

2. Het is oké als het leven niet gaat zoals jij dacht dat het zou gaan

Wij mensen houden ervan om alles uit te stippelen. Zo komen we niet voor verrassingen te staan. Maar verrassingen houden het leven juist interessant. De onverwachte gebeurtenissen in mijn leven zijn vaak de meest memorabele. Ze gaven me de beste inzichten en de meest intense gevoelens. Die gebeurtenissen zijn op het moment niet altijd chill, maar achteraf zie ik altijd wat het mij heeft geleerd.

Het is oké als het leven niet loopt zoals jij het voor ogen had. Niet alles dat niet gaat zoals jij het wil is een mislukking. Zie het dus niet als falen of als iets negatiefs dat jouw verwachtingen in de weg staat, maar als onderdeel van jouw reis.

Sterke-wind-Ciucas-bevroren-bord-Jessica

3. Luister naar je lichaam & je gevoel

We leven in een wereld waar iedereen schreeuwt om gezien te worden. Waar advertenties steeds schreeuweriger worden, om een paar seconden van jouw tijd en aandacht te krijgen. De agenda’s zijn altijd volgepland met afspraken. Zó veel prikkels van buitenaf. Het standaard antwoord van de gemiddelde Nederlander op de vraag hoe het gaat is: druk, druk, druk. Maar is een druk persoon gelukkig?

Vroeger was ik best wel een people pleaser. Ik durfde nooit ‘nee’ te zeggen. Tegen een deadline voor werk die eigenlijk absoluut niet uitkwam. Tegen feestjes waar ik eigenlijk de energie niet voor had. En tegen situaties waar ik me eigenlijk niet comfortabel bij voelde.

Maar dat houd je niet je hele leven vol. Het is oké om nee te zeggen. Zelfs als je er wel de energie of tijd voor hebt. Als jij energie krijgt van heel veel tijd spenderen met collega’s, vrienden en familie: top, blijven doen! Maar heb je het gevoel dat je niet genoeg tijd voor jezelf neemt, al is dat wel hét moment dat jouw interne batterij oplaadt? Zorg er dan voor dat je die tijd echt pakt.

Ik heb er inmiddels helemaal geen moeite mee om ‘nee’ te zeggen tegen afspraken. Als ik liever een avondje een couch potato wil zijn en in m’n eentje een film wil kijken moet dat prima zijn. Het is het probleem van de ander als diegene dat niet prima vindt. Want juist door die tijd voor mezelf te nemen kan ik ook de beste versie van mezelf zijn als ik wél met mensen afspreek.

Jessica-op-steen-Tampa-berg-Roemenie

4. Omring jezelf met mensen waar jij de beste versie van jezelf wilt én kunt zijn

De wereld is doordrenkt met angst, haat, jaloezie en andere negatieve emoties. Dit zijn emoties met low vibrations. Ik zit liever in de energie van high vibrations. Door positieve emoties zoals plezier, liefde en acceptatie voel je je een beter mens. Maar dat is lastig vol te houden als je jezelf constant omringt met mensen die in die low vibrations zitten.

Voorbeeldje: ik snap dat mensen jaloers kunnen zijn op mijn leven, waarin ik veel vrijheid en plezier ervaar. Maar jaloezie is ook een gekke emotie. Waarom zou jij jaloers zijn op het feit dat ik gelukkig ben? Dat komt misschien omdat je zelf niet gelukkig bent met een aspect in je leven. En dat is iets waar IK geen invloed op heb, maar JIJ wel. Wanneer ik in een gesprek jaloezie oppik probeer ik het gesprek snel te draaien of te stoppen, want ik heb niks aan die negatieve emotie. En eerlijk gezegd: jij evenmin. Ik kan je helpen, tips geven en samen ideeën uitwerken, maar uiteindelijk moet jij de stappen naar jouw eigen geluk (willen) zetten.

Laatst kwam ik de uitspraak “your vibe attracts your tribe” tegen bij The Magnet Projects, een surf guesthouse & surfschool in Portugal. Mooie woorden. JIJ kiest er zelf voor met wie je tijd wilt doorbrengen. Zijn er mensen in jouw leven die al die negatieve emoties bij je oproepen of die zelf constant negatief zijn? Besteed eens wat minder aandacht aan die mensen en kijk hoe jij je voelt. Zijn er mensen bij wie jij je altijd op je gemak voelt en waar jij jezelf kunt zijn? Breng eens wat meer tijd met hen door en kijk hoe jij je voelt. Omring jezelf vooral met mensen bij wie jij de beste versie van jezelf wilt én kunt zijn. Je zult al snel het verschil merken.

Tips-vakantie-grote-groep

5. Je bent oké zoals je NU bent

Het is goed om ambitieus te zijn en plannen voor de toekomst te hebben, om een doel te hebben. Maar daardoor focus je soms alleen maar op de toekomst en leef je niet in het heden. Want wie je NU bent is ook al helemaal prima. Ik maakte me hier ook aan schuldig: als ik mijn leven meer op orde heb ben ik pas goed genoeg. Als ik bepaalde doelen heb gehaald mag ik mezelf pas succesvol noemen. En als ik genoeg persoonlijke ontwikkeling heb meegemaakt ben ik pas goed genoeg om een relatie te hebben, om mensen binnen te laten.

Er zal altijd iets zijn wat je kunt verbeteren, of je nu 20 of 100 jaar oud bent. Maar als je jezelf accepteert zoals je op dit moment bent – met alle mooie en minder mooie eigenschappen – creëer je veel rust in je hoofd.

Tel-Aviv-stedentrip

Lees ook: positief in het leven staan, hoe doe ik dat? Ik geef je 12 tips!

Mensen zullen mijn bijna-doodervaring ongetwijfeld als iets negatiefs zien, maar zo zie ik het zelf niet. Het heeft me veel mooie inzichten gegeven en me nog meer de juiste richting op geduwd. Ik zie het daarom als iets positiefs en ik hoop dat ik er andere mensen mee kan helpen. Wil je ook wat wijsheid delen? Laat het hieronder in de reacties achter, ik ben benieuwd!

Reacties via Facebook account

comments