Piramides-Egypte

De piramides in Egypte: 13 dingen die je wilt weten

De piramides in Egypte staan bij iedere reiziger op de bucketlist. Ook bij mij. Ik was bang dat mijn bezoek door mijn hoge verwachtingen zou tegenvallen. Maar de piramides hebben mijn verwachtingen overtroffen. In deze blog deel ik nuttige informatie en tips zodat jij het meeste uit jouw bezoek aan de piramides in Egypte kunt halen!

Lees ook: reisroute in Egypte – routes van 7, 10 & 14 dagen

Een groepje Chinezen loopt me gehaast voorbij en gaat in de mooiste kleding en met opgemaakte gezichtjes op zoek gaan naar de beste fotoplek. Zelf loop ik rond in mijn joggingbroek, een bezweet shirt en mijn haren in een slordige staart. Make-up heeft geen zin want dat zweet er toch van af. Al helemaal hoe enthousiast ik rondom de piramides ren om foto’s te maken.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Ik was bang dat de piramides in Egypte tegen zouden vallen. Ze worden immers flink gehypet. Maar niets is minder waar: wat een unieke bezienswaardigheid! Een bezoek aan de piramides in Egypte zou zeker op je bucket list moeten staan. Of nog beter: misschien heb je al een bezoek op de planning staan. “Egypte maakt geen reclame voor de piramides, de piramides maken reclame voor Egypte”, zoals mijn gids grapte. In deze blog deel ik 13 dingen die je wilt weten over de piramides in Egypte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – wat moet je weten voor vertrek

Alles wat je moet weten over de piramides in Egypte

1. Wat is een piramide eigenlijk precies?

Misschien een gekke vraag, maar ik had er voor mijn rondreis door Egypte niet echt bij stilgestaan: waar gebruikten de oude Egyptenaren die piramides nou eigenlijk voor? Een piramide werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt om mensen in te begraven en hen een plek te bieden waar ze veilig de overtocht naar het rijk van de doden konden maken. Een piramide is dus simpelweg een graf. De meeste piramides zijn gebouwd voor de farao’s en de familieleden, maar ook belangrijke/rijke mensen konden worden begraven in een piramide. Lange tijd waren de piramides in Egypte de grootste bouwwerken ter wereld.

Piramides-Egypte

2. Hoe veel piramides in Egypte zijn er eigenlijk?

De tellingen variëren zeer; van 80 tot maar liefst 140 piramides. De meeste gidsen vertellen daarom dat Egypte zo’n 100 piramides kent. Niet alle piramides zijn trouwens open voor publiek. De piramides in Egypte staan altijd op de West Bank van de Nijl. Volgens de oude Egyptenaren was de westelijke oever van de Nijl namelijk de plek voor de doden. Hierdoor zul je nooit een piramide op de oostelijke oever van de Nijl tegenkomen.

Piramides-Egypte

3. Niet alleen piramides in Egypte…

Hoewel Egypte het meest bekende land is als we over de piramides praten kun je deze ook in andere landen tegenkomen. China, Mexico en Kazachstan hebben bijvoorbeeld ook piramides. En buurland Sudan heeft zelfs meer piramides dan Egypte!

Piramides-Egypte

4. De piramides behoren toch tot een van de Zeven Wereldwonderen…?

Ja en nee. De Piramide van Cheops, de grootste piramide bij Gizeh, is de enige piramide die behoort tot de Zeven Wereldwonderen. Hoewel de andere piramides ook bijzonder zijn worden deze dus niet als wereldwonder beschouwd.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

5. De leukste piramides in Egypte om te bezoeken

Ten westen van Caïro vind je de piramides van Gizeh (Gizeh en Caïro worden gezamenlijk ook wel gewoon Caïro genoemd. Al zijn het eigenlijk twee aparte steden, ieder aan een kant van de Nijl). Hier vind je de Piramide van Cheops (oftewel de Grote Piramide), de Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos. Hoewel deze toeristisch zijn zijn deze absoluut een bezoek waard!

Daarnaast zijn er een aantal bijzondere piramides ten zuiden van Caïro. De Piramide van Djoser vind je in de buurt van het dorp Sakkara. Dit schijnt de oudste piramide te zijn die tot nu toe is gevonden.

Ten zuiden van Sakkara vind je het dorpje Dahshur. Ook hier vind je twee bijzondere piramides die een bezoek waard zijn. Al is het maar omdat bijna niemand hier komt. Zo had ik de Rode Piramide – die overigens minder rood is dan dat je denkt – helemaal voor mezelf. Extra fijn is dat de entree om bij deze piramide naar binnen te gaan al bij de entreeprijs van 60 Egyptische pond voor de Dahshur Piramides zit inbegrepen. Niet ver van de Rode Piramide vind je de vreemd gevormde Bent Pyramid.

Lees ook: wat te doen in Caïro in Egypte? Veel tips!

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

6. Kosten voor een bezoek aan de piramides in Egypte

De entreeprijs voor de piramides van Gizeh en de sfinx is 120 Egyptische pond. Studenten en kinderen betalen de helft van de prijs. Als je ook bij de Piramide van Cheops naar binnen wilt gaan betaal je 300 Egyptische pond extra (studenten/kinderen 150).

Piramides-Egypte

Ook de entreeprijs voor de Sakkara piramides (waar je onder meer de Piramide van Djoser, de Titi Piramide en het Imhotep complex kunt bezoeken) is 120 Egyptische pond.

Piramides-Egypte

De entreprijs voor de Dahshur Piramides is 60 Egyptische pond. Bij deze prijs zit ook de entree bij de Rode Piramide inbegrepen.

Piramides-Egypte

7. Hoe kom ik bij de piramides van Gizeh?

Veel mensen hebben het idee dat de piramides in the middle of nowhere staan, maar nee… Deze staan gewoon aan de rand van de stad Gizeh! Gizeh (westelijke oever) en Caïro (oostelijke oever) worden vaak simpelweg Caïro genoemd. Vanaf de binnenstad van Caïro kun je al binnen een kwartier bij de piramides zijn, mits je vroeg vertrekt en geen verkeersdrukte hebt. Een taxi van de binnenstad van Caïro naar de piramides van Gizeh kost ongeveer 50 Egyptische pond.

De Piramides van Gizeh hebben 2 ingangen: een bij de Sfinx en een bij de Piramide van Cheops. Ik zou je aanraden om te starten bij de ingang van de piramide, aangezien het hier een stuk rustiger is. Het schijnt dat ze de ingangen in de toekomst willen aanpassen en slechts één hoofdingang willen hebben. Wanneer dit gebeurt is nog een raadsel.

Lees ook: 12 reistips als je als vrouw alleen in Egypte reist

Piramides-Egypte

8. Beste tijd om naar de piramides in Egypte te gaan

Je wilt natuurlijk de hordes toeristen ontlopen als je naar de piramides van Gizeh gaat. De entree van de piramides gaat om 7 uur ’s ochtends open. Ik zou je aanraden om al om 7 uur naar binnen te gaan. Het is nog lekker rustig, de verkopers laten je met rust omdat ze alles nog op moeten bouwen (of er nog niet zijn) en de temperatuur om rond te lopen is aangenaam.

Lees ook: waarom Egypte bezoeken? Ik deel 11 redenen met je!

9. Hoe veel tijd moet ik rekenen voor een bezoek aan de piramides van Gizeh?

Ik dacht altijd dat er slechts 3 piramides van Gizeh waren en dat je hier dus binnen 10 minuten wel klaar was. Maar het is dus echt een heel complex! Zo heeft iedere piramide een valleitempel waar de farao werd gemummificeerd. Een lange gang verbond deze met de graftempel, niet ver van de piramide vandaan. Hier werden diverse rituelen uitgevoerd. Naast iedere piramide stonden bovendien 3 kleinere piramides: voor de vrouwen van de farao. Er is ook een uitzichtpunt vanwaar je alle drie de piramides kunt zien, met Gizeh in de achtergrond. Ik zou ongeveer 2 uur rekenen voor je bezoek aan de piramides, zodat je op jouw gemak alles kunt bewonderen (en genoeg tijd hebt om héél veel foto’s te maken).

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

10. Kamelentochten bij de piramides

De piramides staan aan de rand van de Westelijke Woestijn: een ideale plek voor een kamelentocht. Er zal je ongetwijfeld meerdere keren gevraagd worden of je een ritje op een kameel wilt maken. Bekijk van tevoren wel hoe de dieren eruitzien en hoe de mensen met de dieren omgaan. Krijgen ze genoeg te eten? Mogen ze ook zitten of moeten ze de hele dag staan? Hebben ze geen wonden? Kamelenhouders kunnen een keurmerk hebben dat aangeeft dat ze op een verantwoorde manier met de dieren omgaan.

Als je dit dus belangrijk vindt kun je hier meer over vragen. De meeste kamelenhouders rekenen 100 Egyptische pond per half uur voor een ritje. Het is ook netjes om wat fooi te geven aan de mensen die de kamelen begeleiden. Vaak maken zij ook wat foto’s van je onderweg, dus vergeet niet je camera of telefoon mee te nemen.

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

11. Overnachten bij de piramides van Gizeh

Je kunt niet binnen het complex overnachten, maar bij beide entrees vind je een aantal accommodaties. Vanaf deze hotels heb je een mooi uitzicht op de piramides tijdens de zonsondergang. De entree van de piramides sluit namelijk al voordat de zon naar de horizon zakt, maar vanaf het dakterras van enkele hotels kun je dit alsnog zien. Ook de dagelijkse licht- en geluidshow bij de piramides kun je vanaf hier mooi bewonderen. Helemaal gratis! Een betaalbare  en leuke accommodatie met een prachtig uitzicht over de piramides is Pyramids View Inn.

Booking.com
Piramides-Egypte

12. De verkopers bij de piramides van Gizeh zijn berucht voor hun vervelende verkooptechnieken..

De piramides zijn een van de meest toeristische plekken in Egypte, dus er lopen ongetwijfeld veel verkopers (en oplichters) rond. Het beste is om ze gewoon te negeren als ze met je willen praten. Als je zo vroeg mogelijk in de ochtend gaat heb je minder kans dat ze je lastig vallen, omdat ze dan nog alles moeten opbouwen (of er simpelweg nog niet zijn). Daarnaast word je ook veel minder lastig gevallen als je een gids bij je hebt. Hij kan dan al in het Arabisch duidelijk aangeven dat je geen interesse hebt. Ik was verbaasd hoe goed mijn gids met de verkopers om ging: vriendelijk maar resoluut. Ik denk dat dit mijn ervaring bij de piramides zeker beter heeft gemaakt!

Lees ook: 6 minder leuke dingen in Egypte om rekening mee te houden

Piramides-Egypte

13. Neem een gids bij de piramides

Ik houd ervan om alles op eigen houtje te ontdekken, maar bij de piramides vind je bijna geen informatieborden. Je moet alles dus maar een beetje zelf uitvogelen. Het is dan nog steeds indrukwekkend, maar de verhalen van een gids over de piramides en het oude Egypte maken het wel een stuk leuker. Ik ging met een gids van Kingfisher Tours op pad. Hun gidsen in Caïro spreken zelfs Nederlands, heel knap! Daarnaast kunnen ze ontzettend veel vertellen en is het ook nog eens handig om iemand bij je te hebben die de beste fotoplekjes kent (en ook weet hoe hij een camera vast moet houden en een foto van je kan maken).

Piramides-Egypte
Piramides-Egypte
Piramides-Egypte

Wil jij een reis naar Egypte boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar en in Egypte reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Egypte willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • Miriam van Kingfisher Tours is een Nederlandse vrouw die al jaren met haar gezin in Egypte woont. Ze spreekt Nederlands, heeft ook Nederlandssprekende gidsen en kan echt geweldige reizen in Egypte op maat voor jou samenstellen. Ook hebben ze speciale activiteiten voor (jonge) kinderen, dus hartstikke leuk als je een familiereis maakt. Ben je in Luxor en heb je wat vrije tijd? Dan nodigen ze je vaak uit voor een boottocht op hun eigen felucca, super leuk!
  • Sawadee heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte waarbij je Caïro, Luxor, Aswan en Safaga aan de Rode Zee bezoekt. Het leuke aan deze groepsreis is dat de groep zich onder andere met de nachttrein én met een boot over de Nijl verplaatst.
  • Tui heeft een 12-daagse groepsreis door Egypte met Nederlandse reisbegeleiding. Ook tijdens deze groepsreis bezoek je Caïro, de piramides, Luxor, Aswan en maak je een 4-daagse Nijlcruise. Je kunt bovendien verlengen als je langer aan de Rode Zee wilt chillen.
  • Djoser is niet voor niets vernoemd naar een Egyptische farao: een van de eerste bestemmingen van dit reisbureau was Egypte! Zij bieden verschillende rondreizen in Egypte aan.

Hopelijk heb ik je (nog meer) enthousiast gemaakt om de piramides in Egypte te bezoeken. Ben jij hier wel eens geweest en heb je nog meer tips of opmerkingen? Laat ze hieronder achter in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “De piramides in Egypte: 13 dingen die je wilt weten”

    1. Waarschijnlijk ben je terechtgekomen op de Engelstalige versie van de website (gebeurt wel eens vanuit het buitenland). Er staat dan dat deze blog alleen in het Nederlands is te lezen als ik hem niet heb vertaald. Als je dan op “Dutch” klikt in dat zinnetje kom je bij het Nederlandse artikel terecht 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *